Waarbij kan een burn-out coach helpen?
Het lijkt misschien een beetje een vreemde vraag: waarbij kan een burn-out coach helpen? Het lijkt voor de hand te liggen, deze helpt jou als je met dergelijke klachten te maken hebt. Maar denk nu eens verder, wat kan een burn-out coach dan precies voor jou doen? Meestal krijg je immers het advies om het gewoon een tijd rustig aan te doen. Om je ziek te melden op het werk en andere activiteiten te staken, totdat je weer voldoende energie hebt en er zin in hebt om weer wat te doen. Dus waar bestaat de hulp dan precies uit?
Hulp van burn-out coach
Bij liberi hebben ze verschillende specialisten in dienst die jou op dit gebied kunnen helpen. Zij hebben een speciaal fasenplan ontwikkeld waar iedere burn-out coach mee werkt. Dit plan bestaat uit vier stappen:
- acceptatie
- stabilisatie
- activatie
- integratie
Wat houden deze stappen nu in? De eerste fase is acceptatie, je moet de situatie waar je in zit leren accepteren. Dit is voor velen een lastige stap, ze zijn gewend om altijd maar door te gaan en als dit dan plotseling niet meer lukt, zorgt dit voor woede en frustratie. Maar accepteer je jouw klachten niet, dan is herstellen ook lastig. De burn-out coach van liberi zal je dan ook in eerste instantie helpen met het accepteren van het ziektebeeld. Dit is de eerste stap op weg naar helen. De volgende stap is stabilisatie. Dit omvat eigenlijk twee punten, namelijk uitzoeken wat jouw klachten veroorzaakt heeft en kijken wat je kunt veranderen om zo weer in balans te komen. Als je niet naar de oorzaak kijkt, dan kun je geen veranderingen in je leven bewerkstelligen. En doe je dat niet, dan is de kans groot dat je binnen de kortste keren weer tegen dezelfde klachten aanloopt. Je burn-out coach zal daarom helpen met het zoeken naar de oorzaken en met jou nadenken over de juiste keuzes. Zo treedt er stabilisatie op en raak je weer in balans.
Activeren en integreren
Op een gegeven moment ben je er aan toe om weer wat te gaan doen. De liberi burn-out coach kan jou helpen om dit op de juiste manier aan te pakken. Je moet namelijk vooral niet te snel teveel willen doen, dat leidt geheid tot problemen. Je moet je activiteiten dus opbouwen. Tegelijkertijd moet je goed luisteren naar je lichaam, je moet leren herkennen welke signalen je lijf geeft op het moment dat je over een grens heengaat. Je burn-out coach helpt je ook bij het leren aangeven van je grenzen. Je moet niet alleen niet zelf over je grenzen gaan, je moet ook voorkomen dat anderen over jouw grenzen gaan. Dit is een lastig proces, waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken! Tot slot integratie, je bent herstelt en doet weer mee in het dagelijks leven. Maar je wilt natuurlijk voorkomen dat je terugvalt. Daarom kan de liberi burn-out coach jou ook terugvalpreventie bieden in deze laatste fase. Zo voorkom je dat je het geleerde overboord gooit en weer in dezelfde valkuilen trapt, met nieuwe overspannenheid tot gevolg.