De zeeschuimers

Medisch – Gezondheid

De hypocrisie van de mensen

Ik moest jaren terug naar een condoleance hengelo terwijl ik helemaal niet naar een condoleance hengelo wou gaan. Ik heb nooit echt van die dingen gehouden. Je wordt daar geconfronteerd met nogal raar gedrag van mensen. Maar dat is misschien iets dat meer uit mijn eigen verleden komt. Ik heb nogal hypocriet gedrag gezien van mensen waar ik niet van houd. Hypocrisie is een raar iets in het algemeen. Hypocrisie is wanneer je zegt dat iets fout is maar je doet het toch. Dus je weet dat het verkeerd is en je doet het toch? Dat is toch niet goed?

Mijn vader

Mijn vader zei altijd dat hypocrisie op zijn minst wel eer doet aan de waarheid. Ik heb dat altijd maar onzin gevonden. Als je weet dat iets fout is waarom zou je dan in hemelsnaam overwegen om het te doen? Dat is toch klinkklare onzin of ben ik nou gek? Met hoeveel mensen wel niet hypocriet zijn heb ik het idee dat ik wel gek ben. De bovenstaande tekst is per definitie hypocriet. Natuurlijk ben ikzelf ook wel eens hypocriet geweest. Ik heb het bovenstaande geschreven als een voorbeeld van hoe absoluut denken niet echt een goede aanpak is. Absoluut denken heet in de volksmond vaak zwart-wit denken en vroeger had ik daar echt een handje van.

Absolutisme en waarom je altijd moet relativeren

Als je een goed voorbeeld wilt van waarom zwart-wit denken een schadelijk iets is, moet je eens kijken naar hoe een rechter sommige rechtszaken beoordeelt. Vaak houdt een rechter rekening met het verleden van iemand. Als een persoon bijvoorbeeld een moeilijk verleden heeft en allemaal diagnoses heeft voor gedragsproblemen is het misschien beter om zo een persoon een taakstraf te geven plus meer therapie dan om ze gewoon de gevangenis in te gooien.        Niemand wordt er blij van als je ze ten onrechte in de gevangenis gooit. Dat geeft alleen maar meer ellende op de lange termijn.